Hopp til hovedinnhold
  • Logo Crossings200
    1/1

Om jubileet

Gjennom nye perspektiver skal 200-års jubileet for den første organiserte utvandringen fra Norge aktualisere landets utvandringshistorie, og bidra til økt inkludering og forståelse for dagens flerkulturelle samfunn. Ett lands utvandrer er et annet lands innvandrer, da som nå. Hvordan kan vi sammenligne de to? Hva er likheter og forskjeller?

Bildet viser en seilbåt på havet. Seilbåten er gammel og det er litt bølger.
Bildet viser en seilbåt på havet. Seilbåten er gammel og det er litt bølger. Bildet begynner å gå over til en båt med flyktninger.
Bildet viser en seilbåt på havet. Seilbåten er gammel og det er litt bølger. Bildet begynner å gå over til en båt med flyktninger.
Bildet viser flyktninger i en stor gummibåt ute på havet.

Nyere tids forskning på norsk utvandrerhistorie byr på interessante innblikk i myter og misforståelser, kulturmøter og klasseforskjeller. Flere forskningsprosjekter om migrasjon er i gang. Basert på nye forskningsresultater vil utstillingen «Ukjent landskap» ved Norsk utvandrermuseum formidle et nytt perspektiv på historien vi trodde vi kjente.

Utvandrerjubileet inngår i jubileumsstafetten til nasjonaljubileet 2030 - Norge i tusen år, der temaet for 2025 er migrasjon og identitet.

  • Fra tribunen fylt med tilskuere ser vi mot en parade av biler med æresvakter på begge sider av traséen. Tilskuerne som sitter på tribunen på motsatt side danner et stort norsk flagg. Bak dem står flere tilskuere eller deltakere og en rekke biler. Et tårn er reist til høyre i bildet og har påmontert en flaggstang med amerikansk flagg. I bakgrunnen til høyre to lange, brakkelignende bygninger.
    1/1
    Fra jubileumsfeiringen i Minneapolis/St Paul i 1925. Anno Norsk utvandrermuseum
  • Logoen er sammensatt av båtknute som kan ligne infitisymbol, og teksten "Norge og Nord_Amerika

CROSSINGS 200 
1825–2025 
Migrasjon i 200 år

E-post: crossings200@annomuseum.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Visuell profil

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1