Hopp til hovedinnhold

Ingrid Semmingsens forskningsbibliotek

Norsk Utvandrermuseums bibliotek inneholder over 14.000 bøker som angår utvandring og migrasjon. I tillegg kommer årbøker, aviser, tidsskrifter, medlemsblad og hefter fra ulike norske lag og foreninger i utlandet.

  • Portrett av professor Ingrid Semmingsen

Ingrid Semmingsen

Biblioteket har navn etter professor Ingrid Semmingsen. Dr. Semmingsen ble utnevnt til Norges første kvinnelige historieprofessor i 1963 ved Universitetet i Oslo. Hun var også den første kvinne som tok doktorgrad i faget i Norge, og hun var anerkjent som Nordens fremste forsker på migrasjon. Hun forfattet en rekke bøker og artikler omkring emnet. Og hun fattet tidlig interesse for museet. Både da og senere ga hun mange av sine bøker og ikke minst mye av sitt manuskriptmateriale til museet. Som takk for dette og med hennes tillatelse, vedtok museets styre i 1992 å gi museets bibliotek navnet  Ingrid Semmingsens forskningsbibliotek.

Boksamlingen

Samlingen omfatter et stort utvalg litteratur innen museets emneområde; både faglitteratur og skjønnlitteratur. Her finner du alt fra store viteskapelige verk til små brev- og diktsamlinger, fra innbundne bøker utgitt i store opplag til småskrifter utgitt i manuskriptform til forfatterens nærmeste slektninger og venner. Boksamlingen er foreløpig ikke registrert i noen nasjonal bokbase og er dermed ikke søkbar på nettet. 

Kontakt oss

Ta gjerne kontakt hvis det er en bok du søker etter, eller et spesielt emne du søker mer informasjon om, så vil vi forsøke å hjelpe deg. Dette er ikke et utlånsbibliotek, men du er velkommen til å benytte våre leseplasser og gjestekontorer. Og skulle du trenge å bruke flere dager hos oss, tilbyr vi også en leilighet for utleie.

I praksis er biblioteket tilgjengelig når museet er åpent. Men det kan være lurt å avtale besøk på forhånd, slik at vi vet at noen er tilgjengelig for å hjelpe deg.

Telefon: 62 57 48 50

E-post: migrasjon@annomuseum.no

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1