Hopp til hovedinnhold

Cleng Peerson- eventyrer og kolonist

Eventyreren Cleng Peerson er den første av en rekke temakvelder på Norsk utvandrermuseum frem mot 2025. Her gjør noen dykk inn i noen av de mange spennende historiene og da er det naturlig å begynne med selveste Cleng Peerson.

 • Tegning av Cleng Peerson
  1/1
  Tegning av Cleng Peerson

Hvem var egentlig Cleng Peerson?

Professor Nils Olav Østrem forteller om utvandringspioneren og eventyreren Cleng Peerson på Norsk utvandrermuseum. Cleng Peerson reiste i 1821 på oppdrag fra kvekerne i Stavanger til USA for å undersøke forholdene for immigranter der. Etter at han var tilbake, kom den første organiserte norske emigrasjonen til USA i stand i 1825. Det la grunnlaget for en utvandring på over 800 000 personar fra Norge. Cleng Peerson er siden blitt kalt «pioneren for norsk utvandring til Amerika» og «den norske innvandringens far». Men hvem var egentlig Cleng Peerson? Fikk han for stor ære for utvandringen? 

 • Portrett av professor Nils Olav Østrem som forteller om utvandringspioneren og eventyreren Cleng Peerson på Norsk utvandrermuseum
  Professor Nils Olav Østrem forteller om utvandringspioneren og eventyreren Cleng Peerson.

Nils Olav Østrem

Nils Olav Østrem er fødd i Skjold i 1961 og er professor i historie ved Universitetet i Stavanger. Han har skrevet en rekke bøker, både om utvandringshistorie og lokalhistorie, blant annet fire bind om gårdar og folk i tidligere Skjold kommune.


 • Fotografi av Tor Karseth som spiller på temakveld på Norsk utvandrermuseum
  Tor Karseth spiller på temakveld på Norsk utvandrermuseum

Tor Karseth

 Tor Karseth er visesanger og forfatter fra Hamar. Han har skrevet og produsert over tredve teaterforestillinger  og gitt ut flere album. 

 • Fotografi av fag og forskningsdirektør Terje Joranger inne i skolestua på Norsk utvandrermuseum
  Fag og forskningsdirektør Terje Mikael Hasle Joranger

Terje Joranger

Terje Joranger er fag og forskningsdirektør ved Utvandrermuseet. sosialhistoriker og migrasjonshistoriker , har i en årrekke jobbet med - og jobber fremdeles med - gårds- og grendehistorie i en bygdebokserie for Luster kommune i Sogn.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2