Se hvordan vi lever

- En fotoutstilling med Andreas Larsen Dahl

Sted: Bjorgohuset, Norsk utvandrermuseum
Tid: Åpning 19 juni 2021 klokken 11

Utstillingen vil være tilgjengelig gjennom hele sommersesongen.

  •  (Foto/Photo)
    1/1

For mange nordmenn som hadde utvandret til Amerika var det viktig å fortelle de hjemme hva de hadde oppnådd. De sendte brev og et enda sterkere bevis på velstanden var et bilde.

Andreas Larsen (Dahl) var født i 1844 i Valdres. Han reiste til Amerika i 1869. Der han slo seg ned i Dane County, Wisconsin. Han endret navnet sitt til Andrew Dahl, og begynte å fotografere.

Fotografiet var en ny oppfinnelse og muliggjorde at menigmann kunne få sitt portrett eller for eksempel et bilde av gården eller annen eiendom. Dette er noe som tidligere bare hadde vært forbeholdt de velstående.

Dahl kalte seg «kunstner» og så på seg selv som noe mer enn en fotograf som behersket den nye teknikken. Menneskene og elementene i bildet ble nøye regissert og planlagt. Dahl komponerte fortellende fotografier i en tid da de fleste fotografer nøyde seg med å fange inn motivet slik det falt seg.

I bildene er påfallende få av eiendelene som stammer fra Europa. De fleste var nye og laget i Amerika. Fotografiene viser stolthet over nyanskaffelser heller enn lengsel etter kulturen i det forlatte hjemlandet.

På denne måten forteller ikke bare bildene til Dahl hvordan innvandrerne levde, men også hvordan de ville at andre skulle se og tro at de levde. Høres det kjent ut?