Hopp til hovedinnhold

Med Restauration gjennom Hell Gate til Det Lova Landet

Anne Elisebeth Skogen vil fortelle om det første kjente utvandrerfølget til USA som forlot Stavanger sommeren 1825 med 52 personer om bord. Disse tidlige pionerene reiste på en liten skipsbåt, en slupp eller sjalupp, med navnet Restauration og ankom New York 9. oktober 1825. Deres søken etter frihet og et bedre liv var viktige årsaker til at de reiste. Nærmere 900 000 norske utvandrere fulgte etter følget på Restauration.

Joakim Røbergshagen vil flette sine fiolin-toner inn i denne gripende historien. En spesiell opplevelse du ikke vil gå glipp av!

  • Joakim Røbergshagen vil spille fiolin på forestillingen. Han er født 2000 i Trondheim, nå bosatt i Løten.

Joakim Røbergshagen

Røbergshagen debuterte på Vinterfestspill i Bergstaden i Røros i 2010 og ble som 11-åring Årets musiker i Ungdommens Musikkmesterskap. Andre priser inkluderer Prinz von Hessen Preis 2013 fra Kronberg Akademi hvor han hadde mesterklasser med Mauricio Fuks, som ledet til en invitasjon til et studieopphold i Indiana University i USA. I 2016 fikk Joakim Arve Tellefsens musikerpris som årlig gis til en ung musiker.

Joakim debuterte med Trondheim symfoniorkester under Ha-Nah Chang i 2013, og var tre år senere solist med Stavanger symfoniorkester under Christian Vasquez i Mendelssohns fiolinkonsert. Han har også spilt med Det Norske Kringkastingsorkesteret og trondheimsolistene. Joakim har 8 av de siste 11 årene spilt på Oslo kammermusikkfestival og Vinterfestspill i Bergstaden, og i tillegg spilt på kammermusikkfestivaler i Stavanger, Trondheim, Berlin og Stavern. Joakim spiller også i anledninger med Nidarosdomens Guttekor.
Joakim har studert under Stephan Barratt-Due på Barratt-Due Høyskole for Musikk. Han er med på vinterfestspill i bergstadens kammerakademi hvor han får mentoring av musikere fra Berlin filharmonien. Joakim spiller på en G.B. guadagnini ex-Sinzheimer" Turin 1773 som han er heldig å få låne fra Anders Sveaas' Allmennyttige Fond"

  • Forteller Anne Elisebeth Skogen vil fremføre fortellerforestillingen "Med Restauration gjennom Hell Gate til Det Lova Landet" på Norsk utvandrermuseum.

Anne Elisebeth Skogen

Forteller Anne Elisebeth Skogen er utdannet lærer, med årsstudium i drama, muntlig fortelling og kristendom. Hun har arbeidet i grunnskolen, ungdomsskolen, folkehøgskole og kulturskole. Ved siden av lærerjobb har hun drevet «Forteljarkokeriet». Som forteller har hun turnert i ti år for Den Kulturelle Skulesekken. Hun har vore på turnè for Sons of Norway i USA, deltatt i fortellerslam i Rogaland, Oslo, Stockholm og i New York. Ellers har hun jobbet for statsarkivet i Stavanger i flere omganger. Der har hun gjort historisk kieldemateriale om til fortellervisninger og blant annet representert Rogaland under Grunnlovsjubileet i 2014.