MuseumsNATT 2019

10. mai 2019 kl. 18:00

Velkommen til MuseumsNatt 10. mai!

MuseumsNatt består av 8 museer mellom Hamar og Stange, og som vanlig vil transporten være flotte veteranbusser som går i rute. Det er også kort ventetid når du vil videre til neste museum!

Hvert sted har sitt eget spesielle program, og kvelden avsluttes med en felles midnattskonsert. Det er også salg av mat og drikke på hvert museum.

PROGRAM - Norsk utvandrermuseum

Program off-shore

18:00|21:00 Vi går ombord - Minicruise uten bølger

«Klassisk halvtime». Stemningsfull konsert i Utvandrerkirka. Musikk av komponister som har utvandret fra sitt hjemland. Musikklinja, Stange vgd. skole.

Kirken. Varighet: 30 min

18:45 | 20:15

«Ung og eventyrlysten på amerikabåten i etterkrigsårene» Siv Ringdal forteller i

Bjørgohuset. Varighet: 20 min

Program on-shore

19:30 | 21:45

«En musikalsk tidsreise gjennom USA». Skipsorkesteret spiller opp på dekk. Musikklinja, Stange vgd. skole.

Museumsbygningen. Varighet: 30 min

Hele kvelden: Old sailors tattoo. Få din egen «sjømannstatovering» hos billedkunstner Lucia Aragon

SPISE OG DRIKKE: Drinks og kanapeer i skipsbaren

Ung og eventyrlysten på amerikabåten

Siv Ringdal forteller  

Varighet: 20 min

Sted: Bjørgohuset

Ringdal, SivSiv Ringdal er etnolog, forsker og forfatter med en doktorgrad i kulturhistorie. Hun er ansatt som førstekonservator ved Norsk Folkemuseum. Siv Ringdal sto bak formidlingsprosjektet «Amerikakofferten» og utstillingene «Hjem fra Junaiten» og «Elvis’ oldemor». 

På museumsNatt kommer hun til Utvandrerermuseet og forteller om unge og eventyrlystne nordmenn på amerikabåten i etterkrigsårene. 

Musikk som er skrevet av komponister som har utvandret fra sitt fødeland

Politiske hendelser, økonomi og personlige forhold har vært årsaken til at noen klassiske komponister har utvandret fra sitt fødeland. Dette har i mange tilfeller gitt komponistene nye muligheter, inspirasjon og andre innfallsvinkler.

Den tsjekkiske komponisten Antonin Dvorak arbeidet og bodde i USA en kort periode og i denne perioden skrev han den kjente symfoni nr. 9 og strykekvartett nr. 12. Andre måtte flykte pga. forfølgelse og krig, som f. eks den russiske pianisten og komponisten Sergej Rachamaninov som flyktet fra Sovjetunionen til USA i 1918 pga. den russiske revolusjonen. Den ungarske komponisten Bela Bartok flyktet til USA i 1940 med nazistene i hælene, men skrev sin mest berømte komposisjon "Konsert for orkester" i sitt nye hjemland.

På denne konserten vil dere høre musikk skrevet av noen av disse komponistene samt andre komponister som også har utvandret.

Musikerne på konserten er:

Vilja Östgård og Martine Guldahl, sang

Tina Harildstad, piano

Marius Westling, fiolin

Magnus Kongsmo Karlsen, fagott

Elida Havn Rindalsholt, celloEn musikalsk tidsreise gjennom USA

Konserten presenteres av en formidlingsgruppe på 6 elever fra 2.klasse ved musikklinja på Stange vgs. Med konserten blir publikum tatt med på en spennende tidsreise gjennom den amerikanske rytmiske musikkens utvikling. Det blir musikk fra mange tiår og forskjellige sjangere, både kjent og ukjent! Repertoaret spenner fra James Brown, via Frank Sinatra til Green Day.

Musikerne på konserten er:

Mina Dahlsveen Hagen, sang

Ingrid Sagabråten, sang

Live Lyng Bekken, sang

Even Martinsen, saksofon

Sebastian Berstad, gitar/bass

Isak Benjamin Svartberg Skar, gitar

Marius Holte, piano,

David Borgundvåg Larsen, slagverk