Seppala og Togo

Norsk utvandrermuseum har gleden av å presentere en utstilling om Leonhard Seppala (1877–1967) og hans hund Togo (1916–1929).

 • Leonhard Seppala (1877–1967) og hans hund Togo (1916–1929).
  1/1

Åpning av utstilling

Tidspunkt: 2. februar 2019 klokken 18:00
Sted: Saquitnelåven, Norsk utvandrermuseum

Program

  18:00 Saquitnelåven
 • Velkommen ved museumsdirektør Terje Mikael Joranger
 • Utstillingen åpner, enkel servering ved bål
  19:00 Bjørgohuset
 • Forfatter Nina Kristine Nilsen forteller om «Sepp – en biografi om Leonhard Seppala»
 • Salg av kaffe, vin og øl


 • Biografien «Sepp – en biografi om Leonhard Seppala» av Nina Kristin Nilsen.

Nina Kristin Nilsen presenterer biografien «Sepp – en biografi om Leonhard Seppala». Under arbeidet med biografien har Nilsen intervjuet Seppalas familie i Canada, USA, Sverige og Norge. Hun fikk også tilgang til Seppalas egen selvbiografi og et klipparkiv. 

Seppala skrev en selvbiografi på tampen av livet som aldri har blitt utgitt. «Jeg skrev den boka jeg selv hadde lyst å lese. Jeg hadde god anledning til å samle stoff om Seppala mens jeg bodde i Alaska» forteller Nilsen. Forfatteren mener Seppalas liv representerer veldig mye historie og nevner blant annet utvandring, kvener og polarhistorie.

Historien om Leonhard Seppala

Historien om norskamerikaneren Leonhard Seppala (1877–1967) forener norsk utvandrer- og polarhistorie, gullgraverliv og hundekjøring. I 1900 utvandret den unge Seppala fra Nord-Troms til Alaska for å bli gullmillionær. 

Det store gullfunnet uteble, men Seppala ble etter hvert satt til å trene Roald Amundsens hundespann og endte opp som den beste hundekjøreren verden noen gang hadde sett. Han huskes ennå for serumsstafetten i 1925, da livsviktig medisin ble hastet med hundespann tvers over Alaska til difterirammede barn i Nome. Og fordi man ikke kan styre sitt eget ettermæle, er minnet hans fortsatt knyttet til hunden Balto, selv om Seppala selv foretrakk hunden Togo. 

Seppala var også kjent for sitt humane hundehold, i en tid da det var vanlig å tukte fram lydighet med pisk. I hundeløpet Iditarod er The Seppala Humanitarian Award den nest gjeveste prisen, rett etter førsteplassen. 

Hvem var Seppala, hva drev ham fram? Og hvorfor ble Balto foreviget med sin egen statue i New York City? Dette og mye mer kommer på utstillingen «Seppala og Togo» på Norsk utvandrermuseum.


 • Roald Amundsen og Leonhard Seppala, 1923
  1/1
  Roald Amundsen og Leonhard Seppala, 1923