Hopp til hovedinnhold

Skogfinner til Amerika

Temakveldene ved Norsk utvandrermuseum belyser nye og ukjente sider ved Amerika-utvandringen, og 6. februar vil Birger Nesholen fra Skogfinsk museum snakke om utvandringen blant skogfinner til USA.

  • Birger Nesholen fra Skogfinsk museum
    1/1
    Birger Nesholen fra Skogfinsk museum

Skogfinnene, i 1998 anerkjent som en av Norges fem nasjonale minoriteter, er etterkommere etter innvandrere fra Finland til Skandinavia på 15- og 1600-tallet. De slo seg bl.a. ned i grensetraktene mellom Sverige og Norge og brakte med seg en særegen kultur knyttet til språk, svedjebruk og byggeskikk. Allerede på 1600-tallet deltok skogfinner på svensk side av grensen i grunnleggelsen av kolonien Nya Sverige i Delaware i Nord-Amerika, og på 1800-tallet kom mange skogfinner både fra norsk og svensk side til å delta i den store utvandringen til USA. Birger Nesholen har fått Kongens fortjenestemedalje for sitt lange og solide arbeid for skogfinsk kultur. Birger Nesholen Skogfinsk museum har fått Kongens fortjenestemedalje for sitt lange og solide arbeid for skogfinsk kultur. Han kommer og forteller om utvandring av skogfinner.

Musikalsk innslag ved Erik Lukashaugen

Elverumsingen Erik Lukashaugen har sine røtter fra Finnskogen og har også utvandrede slektninger. Han er en av landets travleste visesangere, godt hjulpet av hans populære tonesettinger av «skogens dikter» Hans Børli, men også av hans egne jordnære visetekster og vakre melankolske melodier. For sine Børli-tolkninger har Lukashaugen mottatt Vidar Sandbecks kulturpris «Regnbågåbrua» og nominasjon til Spellemannsprisen.

  • Portrett av en mann med skjegg. Han holder i en kopp. I bakgrunnen ser man et gevær, et bål og en stabel med ved. Han sitter på en verandaen til et rødt hus.
    1/1
    Musikalsk innslag på temakvelden med Erik Lukashaugen

Servering

Hillo(skogfinsk tyttebærdessert) med vaniljesaus og kaffe/te.

Dato: 6. februar 2024 kl 19:00

Sted: Norsk utvandrermuseum


Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2