Hopp til hovedinnhold
  • Logo Crossings200
    1/1

Migrasjon

Utvandring, innvandring og migrasjon er interessante fagfelt. Forskere i inn- og utland presenterer stadig ny kunnskap om disse temaer. For å lære mer om migrasjon kan et besøk på museum, bibliotek eller arkiv være nyttig. Og du finner mye på nett.

  • Foto av en amerikakoffert. Kofferten er av brunt skinn.
    1/1

Museer

Anno Norsk utvandrermuseum er et museum som siden 1952 har formidlet kunnskap om den største folkeforflytningen fra Norge noensinne. Mellom 1825 og 1930 forlot rundt 900 000 nordmenn landet for å finne en ny fremtid i Amerika eller andre steder.

I dag er det flere som kommer til Norge enn som reiser ut. Anno Glomdalsmuseet lager utstillinger og arrangementer om innvandring til Norge. Begge museer har også egne skoleopplegg om disse temaer.

I likhet med Norsk utvandrermuseum i Stange har også Vestnorsk utvandringssenter på Radøy et friluftsmuseum med bygninger som var satt opp av norske emigranter i Amerika og som senere er blitt flyttet tilbake til Norge.

Bibliotek og arkiv

Migrasjonsforskning i inn- og utland har resultert i mange bøker og artikler om temaet.

Nasjonalbiblioteket har en egen Norsk-Amerikansk samling, og Ingrid Semmingsens forskningsbibliotek på Anno Norsk utvandrermuseum inneholder mye faglitteratur om temaet. I tillegg har dette museet en omfattende samling amerikabrev og over 10 000 fotografier i sitt arkiv.

Digitalarkivet har både emigrantprotokoller, utvandrerlister og passasjerlister for skip som kan være interessante kilder.

Her kan du finne mer kunnskap om migrasjon

  • Logoen er sammensatt av båtknute som kan ligne infitisymbol, og teksten "Norge og Nord_Amerika

CROSSINGS 200 
1825–2025 
Migrasjon i 200 år

E-post: crossings200@annomuseum.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Visuell profil

In english

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1