-
"Nordmenn bygger i Amerika - De antikvariske husene ved Norsk utvandrermuseum", forfatter Knut Djupedal
Ny bok om bygningene på Utvandrermuseet
Tidligere direktør Knut Djupedal har skrevet boka "Nordmenn bygger i Amerika - de antikvariske husene ved Norsk utvandrermuseum".
Etter sitt lange virke på Utvandrermuseet har Djupedal nå gått av med pensjon og har endelig fått tid til å skrive boken vi har ventet på: en samling av alle historiene om husene i friluftsmuseet. Djupedals bok er et resultat av mange års grundig arbeid og forskning. Husenes blir levendegjort gjennom deres mangfoldige historier og vi får høre om levde liv. Til sammen formidler de en svært viktig del av vår felles historie. Men hver for seg har de også noe å si om et nytt liv i et nytt land.
Boka kan bestilles ved å sende en mail til oss:
utvandrermuseet@annomuseum.no
- 1/7
- 2/7
- 3/7
- 4/7
- 5/7
- 6/7
- 7/7
Priser
Uffda handlenett
Design av SKRÅ, Elverum
199,- NOK
Uffda broderi
Brodert i korssting, Hamar
Pris med ramme: 79,- NOK
Vil du kjøpe noen av våre produkter? Ta kontakt med museet.
Uffda...... Hva mener dere med det?
Under den store emigrasjonen fra Norge på 1800-tallet og fram til tidlig 1900-tallet flyttet utallige norske familier til USA i håp om en bedre tilværelse. Vel fremme var det om å gjøre å tilpasse seg dem amerikanske livsstilen så fort som mulig, og når barna var til stede, ble det derfor snakket engelsk. Allikevel klarte ett uttrykk å klore seg fast i talen, nemlig «uff da!». Uttrykket har etter hvert fått store tilhengerskarer blant norsk-amerikanerne i USA, såkalte norskies. Ifølge amerikanerne høres uff da ut akkurat som følelsen det skal uttrykke: et slags irriterende ubehag.
Noen ganger staver amerikanerne det oof-da, oofda, oof-dah, oofdah, huffda, uff-da, uffda, uff-dah, ufda, ufdah eller uf daa.
Man har tilsvarende på andre språk, engelsk oof, nederlandsk oef og tysk uff.
Uttrykket er hovedsakelig utbredt i de øvre nordvestområdene av USA. Her finner man alt fra matvarekjeder til bryggeri, chips og vodka som bærer navnet Uff da på sine produkter.
På Norsk utvandrermuseum kan du nå få kjøpt deg ditt helt eget UFFDA-handlenett eller broderi.