Hopp til hovedinnhold

Temakveld: Farvel, du moder Norge

Hvordan var det å reise til Amerika på 1800 tallet? Hva visste man egentlig om det man reiste til? Hva fikk man vite gjennom reisehåndbøkene? På neste temakveld som arrangeres på Domkirkeodden får vi høre historien til noen tøffe folk som reiste - inn i noe helt ukjent. Vi levendegjør historien for deg, du får blant annet møte Karoline Amb som Petronelle Nielsen, ei dame med sterke meninger, selvstendighet og tæl!

Velkommen til en levende temakveld!

  • Portrett av Karoline Amb som vil levendegjøre Petronelle Nielsen på temakvelden
    1/1
    Karoline Amb vil levendegjøre Petronelle Nielsen på temakvelden.

Dato: 28. november 2023. kl. 19 

Sted: Aulaen på Domkirkeodden

Ordinær billett: 275,-  Medlem eller årskort: 200,-

Program

Bjørg-Karin Ringen forteller om Ole Rynning og boka "Sannferdig beretning om Amerika til opplysning og nytte for bonde og menigmann" (1839).

Nancy L. Coleman forteller om Nils Kjos og boka  "Beskrivelse over en Rejse, som Gaardbruger Niels Kjos fra Ringsager paa Hedemarken i Aaret 1846 har foretaget fra Norge til Amerika og tilbage igjen, samt hans paa denne Rejse gjorte Iagttagelser angaaende Nybyggernes Forhold og Stilling der" (1847).

Marie Kløvstad Øye intervjuer Petronelle Nielsen om reisen hun tok til Amerika 1859-60. Petronelle spilles av Karoline Amb.

  • Maleri av Adolph Tidemand, "Den yngste sønnens farvel", 1867.
    1/1
    Maleri av Adolph Tidemand, "Den yngste sønnens farvel", 1867.

Reisehåndboka av Ole Rynning

Ole Rynning (1809-38) var født på Dusgård i Ringsaker og bodde der i det meste av livet før han vandret ut fra Snåsa i 1837. Ole vandret ut over Bergen på barken Ægir, og tok tidlig en lederrolle for reisefølget på båten. Han ledet dem til Beaver Creek i Illinois, og de begynte å bygge opp et samfunn. Men de hadde valgt et sumpområde som var svært usunt. Nesten alle ble sjuke og mange døde. Reisehåndboka som Ole skrev fra sjukesenga i 1837 ble gitt ut i Norge etter at han døde i Beaver Creek i 1838.

Beskrivelse av en reise

Nils Kjos (1805-49) var fra Kjos i Ringsaker og gift med Ingeborg Joensdatter fra Vestre Løken i Veldre. Nils reiste til USA i 1846 for å undersøke mulighetene for familien, og beskrivelsen av turen ble gitt ut av U. L. Prehn på Lillehammer. Kjos-familien vandret ut i 1849, og Nils døde kort tid etter ankomsten til New York.

Petronelle Nielsen

Petronelle Nielsen (1797-1886) var datter av lensmann i Ringsaker Ole Nielsen Stolpestad og Anne Tostensdatter Røyne fra Fåberg. Petronelle skrev dagbøker i mange år, og her beskriver hun sin kjærlighet til kvinner. Hun ble profilert i Skeivt kulturår 2022 og skapte stor interesse. Petronelle en av de første kvinnene som tok kunstnerutdanning, hun malte bilder og spilte flere instrumenter. Hun var den andre kvinnelige fotturisten i Norge etter Catherine Kølle. Petronelle reiste til Frankrike i 1856 og USA i 1859-60, og skrev reiseskildringer etter begge turene. Dagbøkene og reiseskildringene oppbevares på Nasjonalbiblioteket og er tilgjengelige på nettbiblioteket.

  • Portrett av Marie Kløvstad Øye som deltar på temakvelden.
    1/1
    Marie Kløvstad Øye intervjuer Petronelle Nielsen om reisen hun tok til Amerika 1859-60. Petronelle spilles av Karoline Amb.

Kveldens formidlere

Artist og skuespiller Karoline Amb er fra Ringsaker, er kjent som Prøysen-tolker og skriver egne låter. Hun har bachelor i musikkvitenskap, master i didaktikk, og etterutdanning som kommunikasjonsrådgiver.

Marie Kløvstad Øye fra Ringsaker er lektor emerita på Hamar katedralskole og er den som oppdaget Petronelle Nielsen. Hun har skrevet artikkelen "Hvem var Petronelle Nielsen" (Årbok for Ringsaker, Veldre og Brøttum historielag 2015) og har holdt mange foredrag om Petronelle Nielsen.

Bjørg-Karin Ringen er leder i Venner av Norsk utvandrermuseum og lektor emerita i migrasjonspedagogikk på Høgskolen i Innlandet. Hun har også historie som fag og har beskjeftiget seg med utvandringshistorie og samlingene på Norsk utvandrermuseum.

Nancy L. Coleman er nestleder i Venner av Norsk utvandrermuseum og lektor emerita på Hamar katedralskole. Hun har Ph.D. i nordisk litteratur og har skrevet bøker og artikler om utvandring fra Ringsaker og Suldal i Rogaland.

Les om tidligere temakvelder her

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2