Hopp til hovedinnhold

Ole Bull i Amerika - Koloniherre, komponist og kulturpolitiker.

Foredrag om Ole Bull i Amerika ved Harald Herresthal og mini-konsert med Ole Bull-musikk spilt av Joakim Røbergshagen og Victor Hilmen Berg. Gled dere til en magisk opplevelse i utvandrerkirka.

  • Portrett av Ole Bull, fiolinisten
    1/1
    Fiolinisten og komponisten Ole Bull

De fleste har hørt om fiolinisten og komponisten Ole Bull. Han var idealist og en mangfoldig mann med sider og prosjekt som er lite kjent. Tema-kvelden belyser rollen han spilte i norsk utvandringshistorie.

Tidspunkt:  kl. 19.00
Inngang: kr. 250,-  Medlemspris: 200,-

Sted: Norsk utvandrermuseum - Utvandrerkirka

Oleana - en ny norsk koloni

Inspirert av det norske demokratiprosjektet og den franske revolusjonen i 1848, dro Bull til USA og bestemte seg for å grunnlegge en norsk koloni i Pennsylvania, døpt Oleana etter han selv og mora Anna Geelmuyden Bull. 

På åpningen 8. september 1852, sa Bull:  "Vi er samlet her i dag for å grunnlegge en ny Norge, viet til frihet og uavhengighet, og beskyttet av det ærefulle amerikanske flagget." Bosetterne satte i gang med å bygge veier og hus, kirke og skole, sagbruk, mølle og kanaler. Kolonistene skulle drive gard, og det var planer om gruvedrift og støperi, et teknisk universitet og sanatorium. Og selv skulle Ole Bull få sitt eget slott! Bull betalte bosetterne $15 i måneden, og de fikk kost og losji den første tida. De kunne kjøpe land for $3 per 4 mål. Konsertene til Ole Bull skulle gi inntekter til Oleana, men det skar seg, og utbetalingene til kolonistene tok slutt i mars 1853. 17. mai dukket Ole Bull opp i Oleana med friske penger og lovte å komme tilbake 4. juli med mer. Men da var han konkurs og sjuk av gulfeber. Etter ett år bestemte kolonistene å dra videre til Wisconsin, og koloniprosjektet var ferdig. Ole Bull tapte mye penger på Oleana, men han ga seg ikke som kulturarbeider i Amerika. Snart var han i gang med å lage operahus i New York og satte i gang prosjekt til ære for Leiv Eiriksson. Under besøkene i USA spilte han mange konserter i Det norske Amerika, og disse bidro til å skape norsk-amerikanske fellesskapsfølelser og og en norsk-amerikansk identitet.

  • Joakim Røbergshagen vil spille fiolin på forestillingen. Han er født 2000 i Trondheim, nå bosatt i Løten.
    Joakim Røbergshagen på fiolin

Konsert med Joakim Røbergshagen, fiolin, og Victor Hilmen Berg, klaver.

Joakim er en av Norges fremste unge musikere. Han er med på vinterfestspillene i Bergstadens kammerakademi, hvor han får mentoring av musikere fra Berlin-filharmonien. Han spiller på en Giovanni Battista Gudangnini 'ex- Sinzheimer', Turin, 1773. Han har fått flere stipend og priser og blant annet spilt med Kringkastingsorkesteret, Trondheim symfoniorkester og TrondheimsSolistene. Victor Hilmen Berg har mastergrad fra Barratt Due musikkinstitutt og er en ettertraktet konsertpianist.

Harald Herresthal holder foredrag om Ole Bull i Amerika

Herresthal har skrevet et 4-binds verk om Ole Bull og er Norges fremste ekspert på Ole Bull. Herresthal er professor emeritus ved Norges musikkhøgskole, komponist og konsertorganist.

Temakvelder på Norsk utvandrermuseum

Fortellerkonserten inngår i rekken av temakvelder ved Norsk utvandrermuseum fram mot 200-årsmarkeringen for den norsk utvandringen til USA i 2025.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1