Hopp til hovedinnhold

Utstillingen er åpen gjennom hele sommersesongen.

De ufortalte historiene

Gjennom enkeltmenneskers liv dykker vi inn i historien. I utstillingen vil du møte noen av de 900 000 nordmenn som utvandret - de har alle sin egen historie, ikke to er like. Med utstillingen pirker vi også borti emner som det tidligere har vært stille rundt. 

«The empty land». Var det virkelig det? Eller var det noen som hadde vært på disse landområdene før nordmenn fikk det nesten gratis eller for en overkommelig penge?

«I USA kunne du lykkes dersom du bare jobbet hardt.» Gjaldt dette for alle? Hvilken plass hadde nordmenn i det amerikanske rase-hierarkiet?

«Norge var et fattig land den gangen.» Var vi egentlig det? Og var det de fattige som reiste?

I brevene skrev man hjem om store gårder og gode avlinger. Hva med de man aldri hørte noe fra ­- hva skjedde med dem?

  • Plakat med mørkeblå bunn og historisk bilde av en ung dame i hvit kjole.
    1/1

"Et lands utvandrer er et annet lands innvandrer"

Utstillingen viser dessuten likheten mellom nordmennenes historiske utvandring fra Norge og dagens innvandring til Norge. Bilder og brev fra emigranter samholdes med video og brevtekster av immigranter. 

Historisk studioportrett av en voksen kvinne som hviler venstre arm på en stol. Portrett av en kvinne med mørkt hår og briller. Brun bakgrunn.
5/2
5/2
  • Kunstverk. Mennesker i et mørkt rom med stoler i sirkel
    En scene fra videoinstallasjonen Prolazi između 1980-2021

Prolazi između 1980-2021 / Passasjer mellom 1980-2021 / Passages between 1980-2021

I denne videoinstallasjonen av Damir Avdgić møter vi fem unge voksne som alle kom til Norge som barneflyktninger på 1990- tallet. De fremfører vitnesbyrd fra perioden 1980–95 fra konflikten i det tidligere Jugoslavia. Under presentasjonen avbryter deltakerne rollene sine og veksler mellom språk. De ser på historien de har felles og deler sine erfaringer med nasjonal, politisk og sosial tilhørighet.

Om kunstneren

Damir Avdagićs praksis behandler historisk minne og identitet gjennom tekst, performance og video. Konflikten i det tidligere Jugoslavia danner en sentral del av Avdagićs familiehistorie. Han bruker denne hendelsen som utgangspunkt for å ta opp temaer som skiftende politiske systemer, migrasjon og forholdet mellom generasjoner.

Utstillingen har fått støtte fra

  • Stiftelsen Fritt Ord
  • Sparebankstiftelsen Hedmark
  • Bergesenstiftelsen
  • Innlandet Fylkeskommune
  • Barne- og familiedepartementet
  • Sons of Norway
Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2