Hopp til hovedinnhold

Utvandrerspel "4th of July – syttende mai"

Norsk utvandrermuseum og Norsk utvandrermuseums venneforening har tatt initiativet til å sette opp et historisk spel i 2025.

Et historiske spel om utvandring, skrevet av Tor Karseth

Norsk utvandrermuseum
Ingrid Semmingsens veg 10, 2312 Ottestad, Norway
26. – 29. juni 2025
  • Familiebilde med syv personer, voksne og barn foran et hvit hus i to etasjer. Overbygd veranda på hjørnet av huset. En hest er spent for en karjol til venstre i bildet. To andre hester står med seletøy på til høyre i bildet.
    Hans og Mathea Hanson med familie på garden i Belmond, Iowa. Hans var fra Faråsen i Veldre.

Spelet «Fourth of July - syttende mai» er skrevet av Tor Karseth, som har skrevet utallige spel for museer, jubileer o.l. De historiske bygningene på museet danner scenen for handlingen. Stykket foregår i Belmond, Iowa, et stykke norsk-Amerika som ble grunnlagt av 12 mennesker fra 1869. Spelet begynner 4. juli 1870. Da har det kommet flere andre norske til Belmond. Folk er i gang med å bygge opp et norsk-amerikansk samfunn. Få år seinere hadde de norske innvandrerne dyrket opp gardene sine, stiftet en norsk kirke og bygd skole til ungene. Vi møter folket i Belmond på USAs nasjonaldag, 4. juli, i 1870. Vi opplever den første vielsen i norske Belmond, og vi er med når de feirer 17. mai i 1880. Da har folk blitt amerikanere, men de glemmer aldri landet de kom fra.

 

Spelet vises 26., 28. og 29. juni, med generalprøve 25. juni. Forestillinga 26. juni vil være tilrettelagt for besøkende fra USA. Språket i spelet er hedemarksdialekt, bokmål og noen engelske uttrykk. Etter hvert som immigrantene har tilpassa seg det nye hjemlandet, er det mer engelsk. Språket er en viktig del av miljøskildringa i spelet, så det ville tape mye dersom vi skulle oversette hele stykket til engelsk. Vi tenker oss et trykt program på engelsk med fyldig innholdsreferat og en muntlig introduksjon. Da skulle folk som ikke kan norsk, kunne følge med. Musikk og dans vil sjølsagt være et pluss i opplevelsen, og noe en ikke trenger å oversette!

 

Tor Karseth skriver alltid stykker med mange sanger. Sjangeren er visesang, med solonummer og kor. I dette spelet vil det bli flere dansenummer, som vokser ut av melodien i ei vise. Det blir sannsynligvis en utrolig fiolinist som broderer videre på disse melodiene. Det blir «square dance» og ringdans.

  • Amatørmaleri av en amerikansk gård. To røde uthus til venstre. Et hvit bolighus til høyre. Et stort tre til venstre i forgrunnen. En vei går tvers over bildet og inn til gårdstunet.
    1/1
    Simerson gården i Belmond, Iowa.
Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 2