Hopp til hovedinnhold

Med Restauration gjennom Hell Gate til Det Lova Landet

En fortellerkonsert med forteller/formidler Anne Elisebeth Skogen og Joakim Røbergshagen på fiolin.

 • Oljemaleri av Benjamin Blessum der motivet er båten Restauration som forlater Stavanger i 1825.
  1/1
  Oljemaleri av Benjamin Blessum der motivet er båten Restauration som forlater Stavanger i 1825.

Vi vil få høre om det første kjente utvandrerfølget til USA som forlot Stavanger sommeren 1825 med 52 personer om bord. Disse tidlige pionerene reiste på en liten skipsbåt, en slupp eller sjalupp, med navnet Restauration og ankom New York 9. oktober 1825. Deres søken etter frihet og et bedre liv var viktige årsaker til at de reiste. Nærmere 900 000 norske utvandrere fulgte etter følget på Restauration.

Tidspunkt:  kl. 19.00-20.00
Inngang: kr. 150,-  Medlemspris: 100,-

Sted: Norsk utvandrermuseum - Utvandrerkirka

 • Forteller Anne Elisebeth Skogen vil fremføre fortellerforestillingen "Med Restauration gjennom Hell Gate til Det Lova Landet" på Norsk utvandrermuseum.
  Anne Elisebeth Skogen

Anne Elisebeth Skogen er utdannet lærer, med årsstudium i drama, muntlig fortelling og kristendom. Hun har arbeidet i grunnskolen, ungdomsskolen, folkehøgskole og kulturskole. Ved siden av lærerjobb har hun drevet «Forteljarkokeriet». Som forteller har hun turnert i ti år for Den Kulturelle Skulesekken. Hun har vore på turnè for Sons of Norway i USA, deltatt i fortellerslam i Rogaland, Oslo, Stockholm og i New York. Ellers har hun jobbet for statsarkivet i Stavanger i flere omganger. Der har hun gjort historisk kieldemateriale om til fortellervisninger og blant annet representert Rogaland under Grunnlovsjubileet i 2014.

 • Joakim Røbergshagen vil spille fiolin på forestillingen. Han er født 2000 i Trondheim, nå bosatt i Løten.
  Joakim Røbergshagen på fiolin

 Joakim Røbergshagen vil spille fiolin på forestillingen. Han er født 2000 i Trondheim, nå bosatt i Løten. Røbergshagen hadde spilt fiolin i litt over tre år da han som tiåring fikk delta på Vinterfestspill på Røros 11. mars 2011. Etter sin opptreden ved vinterfestspillet i 2011, har Joakim deltatt som soloartist på fiolin i flere ulike sammenhenger. Han har bl.a. spilt med Kringkastingsorkesteret, Trondheim Symfoniorkester, Agder Symfoniorkester, Stavanger Symfoniorkester, Nidarosdomens guttekor og Trondheimsolistene. Vi gleder oss til å kunne få oppleve han på Norsk utvandrermuseum. 

Temakvelder på Nors utvandrermuseum

Fortellerkonserten inngår i rekken av temakvelder ved Norsk utvandrermuseum fram mot 200-årsmarkeringen for den norsk utvandringen til USA i 2025.